Здравни специалисти от страната обсъдиха бъдещето на професиите в здравеопазването на национален форум в Шумен

Здравни специалисти от страната обсъдиха бъдещето на професиите в здравеопазването на национален форум в Шумен

XVI Национален форум на специалистите  по здравни грижи  и  постерна секция за студенти „Здравните специалисти – ключ към по-добро обществено здраве“ се проведе на 21.10. и 22.10.2022 г. в Шумен. Форумът е под патронажа на Любомир Христов – кмет на община Шумен и проф. Соня Тончева, д.оз.н., директор на Филиал Шумен на Медицински университет - Варна.

 

Националният форум е утвърден в рамките на страната и даде възможност за среща на здравни професионалисти от цялата страна да споделят опит, да представят резултати от изследователската си работа и обсъдят бъдещето на здравните професии.

Кметът на община Шумен  г-н Любомир Христов  приветства участниците във форума, като подчерта голямата необходимост от здравните специалисти за страната ни и здравето на нацията.

 

Проф. Соня Тончева благодари на колегите си, че споделят научния форум и пожела оптимизъм и кураж за приемане на предизвикателствата пред здравните професионалисти в условия на кризи, реформи и дефицит на човешки ресурси в здравната ни система. Тя изрази очакване, че след двудневната работа на форума ще се родят иновативни организационни модели, които ще оптимизират дейностите и ще имат принос за развитие на здравната ни система. Проф. Тончева изрази увереност, че съвсем скоро колегите ѝ – здравни професионалисти, ще имат по-висока удовлетвореност в работата си.

 

Пленарният доклад на тема: „Автономните практики на медицинските сестри и акушерките – отговор на очакванията на пациентите“ бе изнесен от проф. д-р Соня Тончева, д.оз.н, и доц. Теодора Евтимова, д.оз.

 

В работата на форума взеха участие 300 специалисти, бяха представени 40 доклада и 20 постера. Сред участниците бяха специалисти от академичните структури на МУ в Плевен, Благоевград, Русе, Варна, Пловдив, много ръководители по здравни грижи – главни и старши медицински сестри и акушерки и студенти.