Акценти

Диагностично-амбулаторната дейност на Отделение по кожни болести и венерология - включва дерматоскопско изследване на злокачествени кожни образувания и витилиго; микроскопска и културелна  диагностика на микотични  /гъбичкови/ заболявания на кожата, биопсиране на кожа с хистологично изследване при неясни дерматологични картини и по-рядко срещани кожни заболявания.

В отделението се извършват всички клинико-лабораторни, бактериологични, вирусологични, имунологични и серологични изследвания.

Използват се съвременни методи на медикаментозна терапия на кожните болести, съобразени с познанията на съвременната дерматология, с нови методики и лекарствени средства, предлагани от водещи в световен мащаб дерматолози и  приети у нас консенсуси. Използват се и други лечебни възможности: химиодеструкция на малки кожни образувания, папиломи, кондиломи и др.; фототерапията за  повлиявания на хронично-рецидивиращи дерматози като псориазис вулгарис, лихен симплекс хроникус, палмо-плантарен лихен и др.

Преминаването на курс от фототерапия е сред задължителните условия при етапното лечение на пациенти с псориазис, преди представянето им за включване в групи за лечение с биологично активни средства; гребен за стимулиране на фоликуларния растеж при лечение на различни видове косопад; лечение на акне; прилагане на Хелий-неонов лазер (He-Ne лазер) за ускоряване на зарастването на венозни улкуси, по-бързо обратно развитие на херпеси на устните и гениталиите.